De verwisselbare energiecontainers – ZESpacks – worden geladen met duurzaam opgewekte stroom. Eenmaal leeg, kunnen schippers de containers snel – in zo’n 15 minuten – voor een volle inwisselen bij een van de wissel- en laadstations. Het laadstation kan 2 ZESpacks parallel opladen in slechts 2,5 uur. Daarbij zijn de stations zijn voorzien van een “open access” netwerk. Dat betekent dat ze ook geschikt zijn voor het snel laden van vrachtwagens en bussen en kunnen fungeren als Energy Hubs. De laadstations zijn gestandaardiseerd en worden in combinatie met de batterijcontainers ontwikkeld.
Neem hieronder een kijkje bij de bouw van het eerste ZES laadstation op het Alpherium, de terminal van CCT in Alphen aan den Rijn.
ZES gaat de komende jaren meer wissel- en laadstations, meer vaarroutes en meer schepen vergroenen. Want doel is om uiteindelijk de hele binnenvaart groen en emissieloos te laten varen. Er zal een netwerk van open access laadpunten ingericht worden langs de hoofdvaarwegen en bij bestaande logistieke systemen zoals containerterminals.
ZES zet zich nu in om op korte termijn op te schalen naar de volgende laadstations, ZESpacks en Zero Emissie vaarroutes. Zo zetten we de systeemwijziging van de binnenvaart in gang. Onze ambitie voor 2050: